Hoofdhuidverandering bij tieners


Voor de meeste kinderen begint de puberteit ergens tussen de leeftijd van acht tot dertien jaar voor meisjes en van negen tot vijftien jaar voor jongens. Dit is het moment waarop fysieke veranderingen optreden. Gedurende deze tijd beginnen hormonen namelijk het uiterlijk en het gevoel te beïnvloeden. Wist je dat dit ook gevolgen heeft voor haar en hoofdhuid?

Talgproductie

Zowel bij jongens als bij meiden, ontstaat er een toename van testosteron en andere androgene hormonen, met een toename van de talgproductie als gevolg. Deze talg is een belangrijk onderdeel van een gezonde huid, het helpt namelijk om de huid te hydrateren en te beschermen tegen milieu- en weersomstandigheden.

Talg is dus goed, maar helaas ook het favoriete voedsel van bacteriën. Bij te veel bacteriën op de hoofdhuid kan er overgroei ontstaan die leidt tot vet haar, roos, schilfering en jeuk. Een vette hoofdhuid wordt ook gekenmerkt door overactieve talgklieren. Hiernaast spelen leeftijd, geslacht en individuele hormoonspiegels een rol.

Keratine

Tieners produceren ook meer keratine, een beschermend eiwit dat de huid, het haar en de nagels versterkt. Het resultaat van een toename van keratine is – letterlijk – een dikkere huid. Dit kan leiden tot geblokkeerde poriën en verstopping, die de kans op roos, schilfering en jeuk eveneens vergroten.

Roos

Bij roos is er sprake van een overmatige productie van huidcellen. Veel tieners hebben last van deze aandoening door de verandering in de hormoonspiegel. De onmiskenbare symptomen van roos zijn witte, vet ogende schilfers van dode huid die de haren en schouders bedekken, en een jeukende, schilferige hoofdhuid.

Seborrheic Dermatitis
Een vette hoofdhuid heeft de neiging het meeste last te hebben van roos, omdat een vette hoofdhuid de groei van gist ondersteunt. Seborrheic Dermatitis, of vette hoofdhuid/haar, komt niet alleen voor tijdens de tienerjaren, maar ook op latere leeftijd. Er is een duidelijke toename in het aantal mensen met een vette hoofdhuid, vooral bij oudere mannen en vrouwen. Waarschijnlijk is dit hormoongerelateerd.

Oplossing haar- en hoofdhuidproblemen

Kun je iets aan deze haar- en hoofdhuidproblemen doen? Jazeker! Deze problemen zijn op te lossen/te voorkomen. Het liefst op een niet-agressieve manier, omdat de hoofdhuid van kinderen/tieners dunner is dan van volwassenen.

  1. Everyday Shampoo Natulique

Gebruik een milde shampoo voor het haar, die de talgproductie niet nog meer stimuleert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Everyday shampoo en conditioner van Natulique gebruiken.

Dit is een milde en uitgebalanceerde biologische en vegan lijn van Natulique die de haren en hoofdhuid zonder chemicaliën reinigt. Ook herstelt deze lijn het vochtgehalte van het haar en de hoofdhuid. De shampoo bevat milde organische extracten en natuurlijke oliën voor een milde reiniging.

  • Exfoliate

Om de ophoping van talg, roos, schilfering en jeuk tegen te gaan, hebben we een hele fijne en effectieve behandeling die geschikt is voor kinderen en volwassenen met een hoofdhuidprobleem: de Exfoliate. Een gecertificeerde biologische intensieve hoofdhuidbehandeling met vegan-vriendelijke ureum om de ophoping van talg, (roos) droge, geïrriteerde, gevoelige en/of jeukende hoofdhuid effectief te kalmeren, genezen en beschermen. Het verwijdert de dode huidcellen en overtollige talg en hydrateert de huid en hoofdhuid. Deze intensieve behandeling kun je in de salon laten doen en duurt ongeveer 30 min. In ernstige gevallen kun je dit vaker herhalen bv. om de 2 weken.

Tip!

Exfoliate kun je ook toepassen bij eczeem, psoriasis, zeer droge huid of aanstippen op puistjes (dit is ook een ophoping en verstopping van poriën). Handig!

Vraag het Manowi

Heb jij, of heeft jouw zoon/dochter, last van (hormonale) haar- en/of hoofdhuidproblemen? Dan helpen wij graag! Neem voor meer informatie contact met ons op of boek gelijk een afspraak.

Meer nieuws